Ik ben aangerand en/of verkracht: Wat nu?
Er is sprake van aanranding op het moment dat iemand ongewenste, seksuele handelingen bij je heeft uitgevoerd. Als deze seksuele handelingen ook bestonden uit het seksueel binnendringen van jouw lichaam, dan spreken we van verkrachting. Als dit jou is overkomen, kan dat grote impact hebben op je gevoel van veiligheid en eigenwaarde. Veel slachtoffers van aanranding of verkrachting vinden het lastig om hulp te vragen. Misschien voel je je schuldig, weet je niet meer precies wat er gebeurd is of denk je dat je het had kunnen voorkomen. De gevolgen van aanranding of verkrachting kunnen nog jaren voelbaar zijn en veel impact hebben op je fysieke en mentale welzijn. Daarom is het belangrijk dat je hulp zoekt, ook als de ervaring langer geleden heeft plaatsgevonden. Je kunt juridische stappen nemen tegen de dader. KLAR Slachtofferadvocatuur kan je hierbij helpen. We leggen je uit wanneer er sprake is van aanranding en/of verkrachting en wat je kunt doen.
Wat is aanranding?
Onder aanranding vallen seksuele handelingen die afgedwongen zijn door geweld of dreiging van geweld, maar het kan ook gaan om psychische druk. Het gaat om alle handelingen behalve seksueel binnendringen, zoals ongewenste aanrakingen en (tong)zoenen.
Wat is verkrachting?
Bij verkrachting is er sprake van seksueel binnendringen. Seksueel binnendringen kan oraal, vaginaal of anaal plaatsvinden. Het binnendringen kan met de tong, de vinger(s), een geslachtsdeel of een voorwerp.
Het belangrijkste verschil tussen aanranding en verkrachting
Het belangrijkste verschil tussen aanranding en verkrachting is wettelijk vastgelegd. Bij verkrachting dringt de dader het lichaam binnen, bij aanranding niet. Als sprake is van verkrachting is er bijna altijd ook sprake van aanranding, terwijl dit andersom niet het geval is. Het verschil zie je ook terug in de maximale straf die een rechter kan opleggen. De maximale straf voor aanranding is een gevangenisstraf van 8 jaar, terwijl de maximale straf voor verkrachting een gevangenisstraf van 12 jaar is.
Wanneer is er sprake van aanranding en verkrachting?
Misschien twijfel je of je bent aangerand of verkracht. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Je weet misschien niet meer of je duidelijk hebt aangegeven dat je het niet wilt, de dader is iemand die je goed kent of je vindt dat je het hebt uitgelokt, omdat je zelf wel hebt geflirt of schaars gekleed was. Het is belangrijk om te onthouden dat de ander altijd jouw grenzen moet respecteren en dat je niet schuldig bent aan wat er is gebeurd.
Seksuele handelingen die tegen jouw wil zijn uitgevoerd, zijn strafbaar. Je kunt gedwongen worden tot seks of seksuele handelingen door (dreiging met) fysiek geweld, maar ook door psychische druk. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om zoenen, ongewenst (laten) aanraken van het lichaam of geslachtsdelen en het ongewenst binnendringen van je lichaam. In dit laatste geval is er, naast aanranding, ook sprake van verkrachting. Aanranding en verkrachting zijn ook strafbaar als de dader een bekende van je is, zoals je partner binnen een relatie of huwelijk.
Aangerand of verkracht als kind?
Het kan dat je als kind te maken hebt gehad als aanranding of verkrachting. In 80% van de gevallen is de dader van aanranding of verkrachting een bekende van het slachtoffer. Dit kan ertoe leiden dat er niet over gepraat wordt en het seksueel geweld geheim wordt gehouden. Aanranding of verkrachting is een ingrijpende ervaring, waar je ook als volwassene nog last van kan hebben. Aangifte doen tegen de dader kan een belangrijke stap zijn in het verwerkingsproces. Dit is ook op latere leeftijd nog mogelijk. Er is geen verjaringstermijn voor aanranding of verkrachting bij kinderen onder de 16 jaar. Hierop is slechts één uitzondering, namelijk als de dader op het moment van het plegen van de aanranding of verkrachting tussen de 12 en 16 jaar oud was. In dat geval geldt toch een verjaringstermijn. Deze verjaringstermijn is 20 jaar. Maar was de dader tijdens het plegen van de aanranding en/of verkrachting 16 jaar of ouder? Dan verjaart dit nooit. Dit betekent dat je als volwassene alsnog aangifte kunt doen tegen de dader, ook als de aanranding of verkrachting tijdens je jeugd heeft plaatsgevonden.
Ik ben aangerand of verkracht: wat nu?
Als de aanranding of verkrachting kortgeleden heeft plaatsgevonden, is het advies om niet te douchen. Op die manier kan de politie meer sporen terugvinden als je aangifte doet. Maar ook als het al langere tijd geleden is gebeurd, is het belangrijk dat je erover praat en hulp zoekt. Je kunt het bijvoorbeeld bespreken met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Wil je dit niet, dan kun je ook terecht bij je huisarts, de politie, Slachtofferhulp of het Centrum Seksueel Geweld. Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar op het nummer 0800-0188. Je kunt hier anoniem je verhaal doen.
KLAR Slachtofferadvocatuur staat uitsluitend slachtoffers en nabestaanden in strafzaken bij, onder andere in zaken waarbij sprake is van aanranding of verkrachting. We stemmen onze bijstand altijd af op jouw situatie en jouw wensen. Heb je vragen of twijfels? Ons eerste adviesgesprek is altijd vrijblijvend. We bespreken jouw persoonlijke situatie en kijken hoe we je kunnen helpen. Over onze kosten hoef je je geen zorgen te maken, deze worden voor slachtoffers van aanranding of verkrachting altijd volledig door de overheid vergoed. Onze bijstand kost jou dus helemaal niks. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.