Ben je slachtoffer geworden van een strafbaar feit? En heb je daardoor ernstig lichamelijk of geestelijk letsel opgelopen? Dan kun je bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een éénmalige uitkering aanvragen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een éénmalige uitkering van het Schadefonds Geweldsmisdrijven?

  • Je bent slachtoffer van een geweldsmisdrijf en hebt hierdoor ernstig lichamelijk of geestelijk letsel opgelopen.
  • Je bent slachtoffer van een zedenmisdrijf en hebt hierdoor ernstig lichamelijk of geestelijk letsel opgelopen.
  • Je bent nabestaande van een slachtoffer dat is omgekomen door een geweldsmisdrijf. Nabestaande betekent: echtgenoot, (geregistreerd) partner, ouder, kind (half)broer of (half)zus.
  • Je bent naaste van een slachtoffer die door een misdrijf met geweld lichamelijk of geestelijk letsel heeft opgelopen die waarschijnlijk nooit meer overgaat. Naaste betekent: echtgenoot, (geregistreerd) partner, ouder, kind, (half)broer of (half)zus.

Wil je zeker weten of je in aanmerking komt? Vul dan de test in op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Hoe wordt de hoogte van de uitkering bepaald?
Het Schadefonds gebruikt zes vaste letselcategorieën waaraan zes vaste bedragen zijn gekoppeld. Er wordt dus gekeken welk letsel het slachtoffer heeft opgelopen en dat letsel wordt vervolgens in één van de zes letselcategorieën ingedeeld. Hoe ernstiger het letsel, des te hoger de hoogte van de uitkering. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan even in de letsellijst van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Hierin kun je precies lezen welk letsel in welke letselcategorie wordt ingedeeld.

Aanvraag indienen
Je kunt de aanvraag gemakkelijk zelf indienen. Dit kan online met behulp van je DIGID of per post. Voor meer informatie over het aanvragen van de uitkering kun je terecht op de website van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Je bent het niet eens met de beslissing; je krijgt geen uitkering
Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. Het kan zijn dat in de beslissing staat dat je geen recht hebt op een uitkering. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is dat het opgelopen letsel niet ernstig genoeg is. Wil je hiertegen bezwaar maken? Dan kan ik je op basis van een toevoeging bijstaan. Jouw inkomen is bepalend voor de vraag of je in aanmerking komt voor een toevoeging. Ik kan samen met jou bekijken of dit het geval is. Ook zal ik hierbij de slagingskansen van de procedure in kaart brengen. Als je door het instellen van het bezwaar in het gelijk wordt gesteld, dan kost mijn bijstand jou achteraf namelijk helemaal niets.

Je bent het niet eens met de hoogte van de uitkering
Heb je wel een uitkering gekregen maar vind je dat deze te laag is? Omdat je vind dat jouw letsel in een hogere letselcategorie valt? In dat geval kan ik je altijd gratis bijstaan. De hoogte van jouw inkomen is hierbij niet relevant. Ook hoef je in dat geval geen eigen bijdrage te betalen. Kortom: gratis is dus echt helemaal gratis. Het kost jou niets.

Vrijblijvend contact
Wil je even sparren? Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. Dan bekijken we samen wat ik voor je kan betekenen en of ik dit helemaal gratis voor je kan doen.