Slachtoffers van seksuele en seksueel getinte misdrijven worden straks met de nieuwe wet seksuele misdrijven beter beschermd. De voorstellen gelden ook voor grensoverschrijdend gedrag op het internet. Het wetsvoorstel ligt nu ter beoordeling bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet in 2024 in werking zal treden.

Bovenop wat nu al strafbaar is, stelt straks de nieuwe wet ook strafbaar:

  • Seksueel contact hebben met iemand tegen zijn of haar wil. Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil.
  • Seksuele intimidatie, zowel online als offline, wordt strafbaar gesteld als overtreding.
  • Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen onder de 16 jaar worden zwaarder gestraft (maximaal 2 jaar gevangenisstraf).
  • Om verkrachting of aanranding aan te tonen, is het niet meer noodzakelijk om te bewijzen dat er sprake was van dwang, geweld of bedreiging. Iemand is al strafbaar als duidelijk was dat de ander geen seks wilde, maar toch heeft doorgezet. Als er bewijs is van dwang, geweldig of bedreiging kan dit wel leiden tot een zwaardere straf. Degene die seksueel contact initieert, moet er zeker van zijn dat de ander hetzelfde wil. Als dit niet duidelijk is, moet hij die duidelijkheid zoeken.

Het wetsvoorstel is nog niet aangenomen. Maar als dit gebeurd, dan zal meer bescherming zijn voor slachtoffers van seksueel geweld. Zowel offline als online.

Heb je vragen over deze nieuwe wet? Of ben je slachtoffer geworden van seksueel geweld? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.