Ben je slachtoffer van een strafbaar feit en heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je mij vrijwel altijd gratis als gespecialiseerde slachtofferadvocaat inschakelen.

Hoe werkt dat?
Heb je een juridisch geschil dan kun je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering. Echter, je bent niet verplicht om een juridisch medewerker van de verzekeraar jouw zaak te laten behandelen. Je hebt de vrijheid om zelf een advocaat te kiezen die voor jou aan de slag gaat. Dit is het recht op een vrije advocaatkeuze.

Als slachtoffer van een strafbaar feit kun je je eigen advocaat inschakelen als sprake is van een gerechtelijke procedure. In slachtofferzaken begint een gerechtelijke procedure op het moment dat je van het Openbaar Ministerie te horen hebt gekregen dat de verdachte wordt vervolgd. Er komt dus een strafzaak. Vanaf dat moment kun je bij je rechtsbijstandsverzekeraar aangeven dat je gebruik wilt maken van de vrije advocaatkeuze en dus een gespecialiseerde slachtofferadvocaat wilt inschakelen.

De rechtsbijstandsverzekeraar is verplicht de advocaatkosten te betalen. Maar let op: je moet je rechtsbijstandsverzekeraar wel van tevoren op de hoogte brengen.  Er is namelijk wel vooraf toestemming nodig van de rechtsbijstandsverzekeraar om je eigen advocaat in te schakelen. Dit is echter een formaliteit. De verzekeraar kan dit verzoek niet weigeren. Wel kunnen verzekeraars beperkingen stellen zoals het vergoeden van een maximumbedrag aan advocaatkosten. Ook is het mogelijk dat je een (kleine) eigen bijdrage moet betalen aan je verzekeraar. De hoogte van die eigen bijdrage verschilt per verzekeraar. Deze kosten kunnen echter altijd worden meegenomen in het verzoek tot schadevergoeding, zodat het uiteindelijk de dader is die deze kosten betaalt.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering en wil je gratis gebruikmaken van mijn bijstand? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.