Klar Slachtofferadvocatuur
Gratis adviesgesprek
Slachtoffergids2021-10-21T07:19:45+00:00

De slachtoffergids

In de slachtoffergids vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Wil je meer weten over het strafproces, welke rechten je als slachtoffer hebt of hoe ik verder kan helpen? Kijk dan snel in de gids hieronder. De slachtoffergids wordt regelmatig aangevuld met nieuwe artikelen.

Zoek of jouw vraag al in de gids staat. Staat jouw vraag er nog niet bij? Neem contact met mij op. Ik help je graag verder.

Vrije advocaatkeuze slachtoffers

Heb je een juridisch geschil dan kun je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering. Je bent niet verplicht om een juridisch medewerker van de verzekeraar jouw zaak te laten behandelen. Je hebt de vrijheid om zelf een advocaat te kiezen die voor jou aan de slag gaat. Dit is het recht op een vrije advocaatkeuze.

Vergoeding voor naasten slachtoffers

Naasten van slachtoffers kunnen recht hebben op een vergoeding, een soort smartengeld, indien er bij het slachtoffer sprake is van overlijden of zeer ernstig en blijvend letsel. Dit wordt in de wet affectieschade genoemd. In dit artikel lees je hier meer over.

Welke rechten heb ik als slachtoffer?

Als je slachtoffer bent van een strafbaar feit dan heb je een aantal rechten. Deze rechten gelden ook voor nabestaanden van een slachtoffer dat is omgekomen door een strafbaar feit. Hieronder lees je welke rechten dat zijn.

Heb ik wel of geen spreekrecht?

In sommige zaken mogen slachtoffers en nabestaanden gebruik maken van het spreekrecht. Het criterium is dat sprake moet zijn van een ernstig delict. Hieronder vallen misdrijven waarvoor de verdachte een gevangenisstraf kan krijgen van 8 jaar of meer en een aantal andere specifiek genoemde misdrijven zoals ernstige mishandeling en bedreiging.

Go to Top